Hramul Bisericii Catolice din Târgoviște

Hramul Bisericii Catolice din Târgoviște


Prezența creștinilor latini în Cetatea de Scaun de la Târgoviște este consemnată de documentele istorice încă de la începuturile dezvoltării urbane a așezării. 

Comunitatea catolică din Târgoviste era alcătuită din muncitori de meserie dăltuitori, lucrători la cuptoare și săpători, de naționalitate română, germană, italiană, poloneză și maghiară, dar și din negustori, mesteșugari, ostași, medici si diplomați.

De-a lungul secolelor, au existat în Târgoviste, în acelasi timp, două biserici romano-catolice, una cu hramul Sf. Maria, iar cealaltă cu hramul Sf. Francisc de Assisi.

Astăzi putem admira singura biserică catolică din Târgoviște – Biserica „Sfântul Francisc din Assisi” – retrasă de la stradă, amplasată într-o curte generoasă, păstrând amintirea unei clădiri amenajată peisagist, în spiritul Sfântului Francisc, cel atât de aproape de natură.

Francisc era fiul unui bogat negustor de pânzeturi. A fost luat prizonier în timpul unei bătălii, a stat prizonier un an și s-a îmbolnăvit grav. În închisoare a hotărât să se schimbe și să-și dedice viața Domnului, săracilor și celor suferinzi.

Francisc de Assisi, întemeietorul ordinului Franciscan, patron al Italiei, al ecologiei și al protecției mediului este sărbătorit, în fiecare an, pe 4 octombrie, fiind totodată și Ziua Mondială a Animalelor, iar la Târgoviște Hramul Bisericii Catolice. 

„Începe să faci ce e necesar, apoi ce e posibil și te vei trezi realizând imposibilul.”Alte sugestii

Arhitect celebru târgoviștean
Prima descriere detaliată a monumentelor Curții Domnești
Ion Heliade-Rădulescu – personalitate marcantă
Monumentul Eroilor Revoluției
Ziua Școlii „Ioan Alexandru Brătescu Voinești”