Crizantema de Aur – cel mai longeviv festival muzical din România

Crizantema de Aur – cel mai longeviv festival muzical din România


Prima ediție a Festivalului concurs național „Crizantema de Aur” s-a desfășurat între 19-21 decembrie 1968, inițiatori fiind profesorii Paul Bǎnicǎ, director al Casei Creației Populare a județului, Gheorghe Vǎlcescu, metodist la aceeaşi instituție și Constantin Manolescu, inspector la Comitetul pentru Culturǎ şi Artǎ al Județului Dâmbovița.

Din juriu, la fiecare ediție, au făcut parte nume de prestigiu ale vieții muzicale şi literare româneşti: Victor Eftimiu, Ioana Radu, Octav Enigǎrescu, Ludovic Spiess, Voicu Enǎchescu, Rodica Bujor, Ion Luican, Temistocle Popa, Felicia Filip şi mulți alții.

În recitaluri au evoluat nume celebre precum: Gicǎ Petrescu, Ioana Radu, Ileana Sǎrǎroiu, Alina Mavrodin, Tudor Gheorghe, Florin Georgescu, Dida Drǎgan sau Daniela Vlǎdescu.  

Romanțele românești au răsunat an de an de la Târgoviște, festivalul „Crizantema de Aur” fiind cel mai longeviv festival muzical din România, care promovează Romanța ca gen muzical de patrimoniu al culturii naţionale, iar anul acesta a ajuns la ediția cu numărul 55.

În clădirea în care a fost semnat actul de naștere al Festivalului Național „Crizantema de aur” în anul 1968, pe Bulevardul Regele Carol I, nr. 3 a fost inaugurat în 2017, pentru a marca împlinirea a 50 de ani ai festivalului, un spațiu muzeal unic în România - Casa Romanței. 

Să fim mândri că suntem târgovișteni!

Alte sugestii

Arhitect celebru târgoviștean
Prima descriere detaliată a monumentelor Curții Domnești
Ion Heliade-Rădulescu – personalitate marcantă
Monumentul Eroilor Revoluției
Ziua Școlii „Ioan Alexandru Brătescu Voinești”