Constantin CARABELLA


Fost primar al Târgoviştei, susținǎtor al şcolii şi culturii dâmbovițene, Constantin Carabella a fost o personalitate a vieții publice târgoviştene la sfârşitul secolului al XIX-lea şi în primele decenii ale secolului XX. 

La 19 ani a reușit să ocupe funcția de copist, urmând apoi alte funcții: ajutor de grefier la Tribunalul Dâmbovița, grefier la Tribunalele Buzǎu, Dâmbovița şi Ilfov, director al Prefecturii Dâmbovița, grefier la Curtea de Apel Bucureşti. 

Atras de viața politicǎ ajunge ajutor de primar şi apoi primar al Târgoviştei afirmându-se ca un gospodar cinstit şi devotat urbei. Dintre realizările cele mai însemnate se numără construirea căii ferate Târgoviște – Pietroșița și edificarea unui nou local destinat Spitalului Județean.  

Pe baza donațiilor sale a funcționat Şcoala Secundarǎ de Fete şi s-a construit localul Liceului „Constantin şi Maria Carabella”, inaugurat pe data de 13 decembrie 1925 în prezența miniştrilor I.G. Duca, Gheorghe Mârzescu şi Constantin Angelescu. 

Apreciat ca fiind un om darnic Constantin Carabella a rǎmas în istoria oraşului ca un sprijinitor al şcolilor târgoviştene.

Să fim mândri că suntem târgovișteni!

Alte sugestii

La mulți ani Muzeului Poliției Române!
Ienăchiță Văcărescu
Strada Doctor Benone Georgescu
Festivalul BABEL
Pietre tombale vechi de aproximativ 370 de ani la Biserica Târgului