„Vizită”: Caragiale la Târgoviște


Acum mai bine de o sută de ani, în toamna anului 1908, Ion Luca Caragiale venise la Târgoviște împreună cu Tache Ionescu în campanie electoralǎ, în postura de candidat al Partidului Conservator Democrat, fiind cazați amândoi la  hotelul „Bucureşti”. 

Adunarea electorală are loc în grădina comerciantului Iorgu Lǎzǎrescu, unde Caragiale este supus, de cǎtre agenții electorali ai adversarilor politici, unui tir „cu ouǎ clocite, zarzavaturi vechi, totul însoțit de huiduieli şi invective”, ba şi cu cioburi de sticlǎ, preț de o orǎ, dupǎ cum mǎrturiseşte fiul lui Ioan Alexandru Brǎtescu-Voineşti, acesta fǎcându-l scǎpat din acest tumult electoral.

După un an, Caragiale face din nou un popas electoral la Târgoviște, dar de data aceasta este invitat la vila „Mierea” a lui V. Dimitropol, o notabilitate localǎ, vilǎ aflatǎ în pǎdurea Priseaca. 

Pentru ca scriitorul să uite ce a păţit la Târgovişte, a fost „îndulcit” cu un spectacol popular, susţinut de ţăranii de pe Valea Dâmboviţei, cu care s-a prins în horă în poieniţa din faţa casei, fiind fermecat de frumusețea naturii şi a portului popular. 

Alte sugestii

La mulți ani Muzeului Poliției Române!
Ienăchiță Văcărescu
Strada Doctor Benone Georgescu
Festivalul BABEL
Pietre tombale vechi de aproximativ 370 de ani la Biserica Târgului