Tony Bulandra


Anton Bulandra s-a născut pe 13 martie 1881, la Târgoviște, într-o familie de farmaciști, care avea 12 copii. Copilăria și-a petrecut-o la moșia părinților, apoi a urmat liceul la București, iar la 18 ani a fost primit la Conservatorul de Artă Dramatică, la clasa lui Constantin Nottara. 

Tony Bulandra, căci așa a rămas în istoria teatrului românesc, a fost un renumit actor, care a evoluat pe scena teatrului „Davila” și a făcut stagii de pregătire la Paris. A interpretat peste 300 de roluri de o impresionantă varietate semnate de Shakespeare, Vasile Alecsandri, Schiller sau Barbu Ştefǎnescu Delavrancea, care au contribuit la o carieră de succes. 

De numele marelui actor se leagă primul film din istoria cinematografiei românești, „Amor fatal”, a cărui premieră a avut loc în anul 1911. A fost căsătorit cu renumita actriță Lucia Sturza, descendentă a domnitorului Mihail Sturdza. Alături de aceasta a jucat în numeroase piese de teatru și, împreună, au înființat mai multe companii și teatre. 

Astăzi, în Târgoviște, teatrul municipal îi poartă numele, instituția de cultură ducând mai departe, cu mândrie, numele actorului. 

Să fim mândri că suntem târgovișteni!

Alte sugestii

Strada Doctor Benone Georgescu
Festivalul BABEL
Pietre tombale vechi de aproximativ 370 de ani la Biserica Târgului
Ionel Fernic - Trubadurul zărilor albastre
Crucea lui Tudor Vladimirescu