Ghiuleaua din zidul bisericii domnești – mărturie din trecut


Evocată cu căldură de către Vasile Cârlova sau Grigore Alexandrescu, Cetatea Târgoviște a fost reședința multor domnitori de seamă, precum Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș, Petru Cercel sau Constantin Brâncoveanu care și-au pus amprenta asupra cetății prin diferite realizări.

Impunătoarele monumente, care formează astăzi un complex muzeal, prilejuiesc o lecție de istorie a Țării Românești. Pe lângă Turnul Chindiei sau Casele Domnești, Biserica Mare Domnească se remarcă prin proporțiile sale  mărețe, prin perfecțiunea arhitectonică și prin elementele decorative.
 
Ctitorie a domnitorul Petru Cercel, Biserica Mare Domnească a fost și rămâne un monument istoric și de arhitectură, care ascunde povești fascinante, una dintre acestea fiind cea legată de ghiuleaua din zidul bisericii. 

Bătălia de la Târgoviște, din 1595, este una dintre cele mai importante bătălii de pe aceste meleaguri care s-a dat asupra garnizoanei otomane ce pusese stăpânire pe Cetatea Târgoviștei. Ulterior după ce turcii s-au retras, curtea a fost incendiată. Tradiţia locală afirmă că ghiuleaua aflată pe peretele de nord al bisericii domneşti, se leagă de aceste evenimente.

Să ne cunoaștem istoria și să o respectăm!

Alte sugestii

Strada Doctor Benone Georgescu
Festivalul BABEL
Pietre tombale vechi de aproximativ 370 de ani la Biserica Târgului
Ionel Fernic - Trubadurul zărilor albastre
Crucea lui Tudor Vladimirescu