Petre Ghe. Popescu - un tipograf și primar de succes al orașului de sub Turn

Petre Ghe. Popescu - un tipograf și primar de succes al orașului de sub Turn


Petre Gh. Popescu a fost una din figurile binecunoscute ale acestui oraș care s-a făcut cunoscut la început ca fiind proprietarul unei farmacii și a unei parfumerii, iar în urma căsătoriei cu fiica lui Elie Angelescu, a devenit deținătorul celei mai importante tipografii care tipărea în Târgovişte cărti şi ziare şi reviste şi orice alte publicaţii ce au apărut în perioada interbelică.
Mai târziu, atunci când s-a construit cealaltă casă în stil cubist, s-a făcut legătura cu tipografia şi la parter existau o librărie şi o încăpere în care s-a aflat biroul propietarului. În casa cu fațada spre piață existau la etaj diferite încăperi de locuințe închiriate unui medic stomatolog celebru pe atunci, Mazilu, care își avea acolo inclusiv cabinetul medical.
Pe una dintre laturile parterului, în perioada interbelică a existat o drogherie unde pe lângă produse cu destinație farmaceutică, se vindeau și produse pentru femei. În această drogherie vindeau două surori, dintre care una era chiar farmacistă, iar cealaltă era căsătorită cu maiorul Stancu, din Regimentul 22 Infanterie.
Revenind la Petre Gh. Popescu, despre care am spus că a avut acea tipografie foarte multă vreme în orașul Târgoviște, acesta era căsătorit cu fiica fostului proprietar al acelor locuri pe care s-au ridicat construcţiile şi care se numea Elie Angelescu, tatăl unuia dintre cei mai mari profesori din oraș din acea perioadă, pe nume Ilie Angelescu, profesor de istorie-română-latină la Liceul Ienăchiță Văcărescu între 13 februarie 1908 - 11 septembrie 1939 și chiar director al acestei instituții între 1921-1924 și septembrie 1938-august 1939. În plus, Petre Ghe. Popescu a fost membru marcant al Partidului Național Țărănesc și a fost președinte al Comisiei interimare a orașului Târgoviște, între 2 decembrie 1919 - 2 aprilie 1920 și primar al orașului Târgoviște între 9 iunie-iulie 1932, și apoi între septembrie-octombrie 1933. Printre acțiunile întreprinse în timpul ultimului mandat de primar al orașului Târgoviște al lui Petre Ghe. Popescu, se numără repararea Școlii Primare de Băieți nr. 1, unde funcționase Școala Normală Ion Heliade Rădulescu, clădirea fiind dată în primire la 18 septembrie 1933, moment în care a fost dezvelită și piatra comemorativă având inscripția: „1833-1933 Școala Primară de Băieți Nr. 1, prima școală publică din oraș”, iar profesorul Ion Negoescu a publicat cu acest prilej o monografie dedicată acestui eveniment. De asemenea, tot în decursul mandatului de numai o lună a lui Petre Ghe. Popescu, a fost pusă pietra fundamentală a halelor din Târgoviște la 22 octombrie 1933, și a fost sfințită Mitropolia la 11-12 noiembrie 1933, considerat unul dintre cele mai importante evenimente ale orașului Târgoviște.
 Soția lui Petre Gh. Popescu a murit de tânără, la scurt timp după ce se ridicase casa în stil cubist în care se instalase familia sa. Împreună ce celebrul editor a avut doi copii, pe Geta, căsătorită cu un inginer din Ploiești și Mihail care, deși studiase istoria și ajunsese un distins profesor, totuși, în perioada regimului comunist i s-a interzis să predea această disciplină, pe motiv că tatăl său făcuse o politică țărănistă, astfel încât, a ajuns să predea limba și literatura română și cochetând cu literatura, se pare că a reușit să creioneze un manuscris despre istoria literaturii române, rămas însă nepublicat.
În vremuri foarte tulburi de război, mai exact după momentul 23 august 1944, fostul edil al orașului Petre Ghe. Popescu a fost izgonit pur și simplu de către comuniști pe motiv că fusese primar din partea țărăniștilor, și și-au instalat fraudulos un primar de-al lor. La scurt timp, Petre Gh. Popescu a fost obligat să părăsească atât casa, cât și orașul Târgoviște, stabilindu-se cu domiciliu forțat într-o localitate din Moldova, unde a și decedat.

Autor articol,
Cornel Marculescu

Alte sugestii

Administrația Financiară din Târgoviște – fosta Bancă Națională
Gara din Târgoviște
Cercul Militar (fostă Casa Armatei)
Edificarea Palatului administrativ al orașului Târgoviște (1897)
Berăria lui Filip Tomescu