Gara din Târgoviște

Gara din Târgoviște


Clădirea veche a gării din Târgoviște, construită în anul 1883, odată cu linia ferată Titu-Târgoviște, (numită și Gara Ciocârlan, după numele celui pe terenul căruia a fost construită) a fost inaugurată în luna ianuarie 1884.

Deoarece această clădire a gării era decalată față de axa Bulevardului Regele Carol I (inaugurat în anul 1898), în anul 1906 ea a fost refăcută căpătând aspectul pe care îl are și astăzi, de data aceasta aliniată cu bulevardul, acestei ultime clădiri adaugându-i-se, după anul 1925, copertina cu structură de grinzi cu zăbrele, care acoperă acum peronul.

Lucrările la calea ferată Titu-Târgoviște, proiectată de inginerul Elie Radu și construită de Compania a VII-a Căi ferate din Regimentul I de Geniu, au început la finele anului 1882 și au fost finalizate în decembrie 1883.

În această perioadă au fost construite și lucrările de artă necesare liniei ferate, inclusiv cantoanele și  stațiile Titu, Nucet, Văcărești și Târgoviște. Linia ferată Titu-Târgoviște a fost inaugurată la 2 ianuarie 1884, dată la care a intrat în Gara din Târgoviște primul tren venit de la București.

A fost un eveniment deosebit, trăit cu emoţie de toţi târgoviştenii de la vremea respectivă. Clădirea construită din cărămidă roşie a fost declarată mai tîrziu monument istoric. Nu de puţine ori, perimetrul Staţiei C.F.R. Târgovişte a fost folosit pentru realizarea unor filme istorice, precum „Ecaterina Teodororiu” şi „Pe aici nu se trece”.
 
Autor articol: Cornel Mărculescu

Alte sugestii

Administrația Financiară din Târgoviște – fosta Bancă Națională
Cercul Militar (fostă Casa Armatei)
Edificarea Palatului administrativ al orașului Târgoviște (1897)
Berăria lui Filip Tomescu
Casa Greff