Ioan Alexandru Brătescu Voinești


Academician, scriitor, dramaturg, publicist, politician, s-a născut la Târgoviște pe 1 ianuarie 1868, ca descendent al unei familii de boieri. 

În literatură a debutat sub îndrumarea lui Titu Maiorescu, care i-a fost profesor. S-a făcut cunoscut în special pentru povestirile scrise pentru copii:  „Puiul” (tragica moarte a unui pui de prepeliță), „Privighetoarea”, „Bietul Tric”, „Niculăiță Minciună” (un copil isteț de la țară neînțeles de săteni) ș.a.

Un adevărat monument de arhitectură, casa în care a trait, a visat și a creat scriitorul, găzduiește acum Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni, inaugurat la 30 decembrie 1968, făcând cunoscute vizitatorului opera și atmosfera creației lui Ioan Alexandru Brătescu Voinești. 

Blândețea și sensibilitatea reflectată în multe din scrierile marelui povestitor se desprind din portretul în piatră, realizat de sculptorul Vasile Blendea în 1965, bust care este amplasat în prezent în parcul casei. 

Secția pentru copii a Bibliotecii Județene „I. H. Rădulescu” Dâmbovița poartă din 1986 denumirea „Ioan Alexandru Brătescu-Voinești”.

Din 1993 la Şcoala Generalǎ I. Al. Brǎtescu-Voineşti, este montată o placǎ comemorativǎ cu prilejul primirii numelui marelui scriitor, fost elev al şcolii.

Există chiar și o stradă care îi poartă numele, tot în semn de omagiu adus celui care a conturat cu o deosebită măiestrie artistică locuri, oameni și fapte din Târgoviștea de la sfârșitul secolului trecut, introducându-le în circuitul literar și făcându-le nemuritoare. 

Să fim mândri că suntem târgovișteni!

Alte sugestii

Ienăchiță Văcărescu
Strada Doctor Benone Georgescu
Festivalul BABEL
Pietre tombale vechi de aproximativ 370 de ani la Biserica Târgului
Ionel Fernic - Trubadurul zărilor albastre