502 de ani de la sfințirea Mitropoliei din Târgoviște

502 de ani de la sfințirea Mitropoliei din Târgoviște


Povestea vechii biserici, un adevărat reper istoric și de civilizație, ne impresionează şi dăinuie în amintirile noastre prin desenele şi documentele de epocă. 

Mitropolia a fost sfințită, cu mare fast la Târgoviște, la 17 mai 1520, având hramul ”Înălțarea Domnului”, deși sfântul lăcaș era neterminat. 

Noua construcție a Mitropoliei a fost începută la îndemnul fostului patriarh al Constantinopolului Nifon, de Radu cel Mare, însă lui Neagoe Basarab i se datorează  desăvârșirea construcției, pe care Gavriil Protul o vedea „mare și frumoasă, cu opt turle și cu tot …..cum să satură ochii tuturor de vederea ei”. 

Situată în centrul oraşului, în Parcul care îi poartă numele, Mitropolia Târgovişte „mama bisericilor”, cum mai era numită, dezvăluie vizitatorilor o parte din bogăţia culturală şi istorică de care târgoviştenii sunt extrem de mândri. Nu doar un punct de atracţie turistică, ci un adevarat reper al vechii cetăţi de scaun, frumoasa biserică îşi întâmpină vizitatorii cu un zâmbet care aminteşte eleganţa distinsă a unor vremuri de cinste, dar îi adaugă şi măreţia arhitectonică a vremurilor actuale.

Să fim mândri că suntem târgovișteni!

Alte sugestii

Arhitect celebru târgoviștean
Prima descriere detaliată a monumentelor Curții Domnești
Ion Heliade-Rădulescu – personalitate marcantă
Monumentul Eroilor Revoluției
Ziua Școlii „Ioan Alexandru Brătescu Voinești”