Berăria lui Filip Tomescu

Berăria lui Filip Tomescu


Pe centrul vechi al orașului Târgoviște, în apropierea grădinii publice de lângă Primăria Târgoviște și în centrul căreia se afla un rond impozant cu flori unde era amplasată statuia lui Grigore Alexandrescu, în perioada interbelică a funcționat una dintre cele mai selecte berării din oraș: Filip Tomescu, la mare concurență cu berăria lui Iorgu Lăzărescu. În acest imobil, după venirea comuniștilor la putere, au funcționat ghișeele Casei de Economii și Consemnațiuni. Cât timp a funcționat berăria, atunci când era foarte vizitată de protibendada orașului, și nu numai, pe timpul verii, pe trotoarul din fața berăriei erau scoase mese pentru a putea fi primite toate notabilitățile orașului, și unde se consuma bere la halbă și erau serviți covrigi cu sare, alune zis americane și niște pești uscați și sărați care se numeau țâri. Pe peretele exterior al clădirii unde funcționa berăria,trecătorii puteau citi scris cu litere de o șchioapă „Halba de bere 7 lei “.
 Revenind la proprietarul faimoasei berării, trebuie spus că Filip Tomescu a avut trei copii: doi băieți și o fată. Primul băiat, Nicolae, cunoscut de apropiați cu apelativul de Nae, a fost un ofițer superior care se pare că a fost mutilat în timpul celui de al doilea război mondial.
 Al doilea fiu, Constantin, căruia i se spunea simplu Tică, era un salariat al Depozitului de bere Azuga situat pe strada Justiției, în timp ce fata, pe nume Elena, și cunoscută drept Lenuța, aceasta a trăit mult timp în orașul de sub Turnul Chindiei. Filip Tomescu era originar din comuna Breaza, județul Făgăraș, provenind dintr-o familie cu opt copii, dintre care, se pare că trei au trecut munții și s-au stabilit înTârgoviște pentru a fi înrolați în armata austro-ungară: Filip, decedat la vârsta de 44 deani și înmormântat în Cimitirul din Suseni, Vasile, decedat la 80 de ani și Hariton, trecut în neființă la vârsta de 74 de ani. Toți cei trei erau cunoscuți în perioada de belle-epoque,și nu numai, ca fiind negustori iscusiți ce și-au adus aportul la prosperitatea orașului. Deasupra berăriei, se afla locuința lui Filip Tomescu de unde, putea privi în liniște bunul mers al lucrurilor privind afacerea sa, atunci când nu se afla efectiv în mijlocul celor care îi treceau pragul.
 Este bine cunoscut faptul că, acolo veneau o serie de persoane ilustre de la Liceul Militar Nicolae Filipescu de la Mănăstirea Dealu, printre aceștia numărându-se însuși directorul de studii Ion Pavelescu. În același timp, printre invitații și oaspeții de seamă și totodată obișnuiți cu atmosfera berăriei lui Filip Tomescu,se număra și marea interpretă Lola Bobescu, fiica marelui muzician Constantin Bobescu,profesor la Liceul Militar Nicolae Filipescu de la Mănăstirea Dealu.

Autor articol,
 Cornel Marculescu

Alte sugestii

Administrația Financiară din Târgoviște – fosta Bancă Națională
Gara din Târgoviște
Cercul Militar (fostă Casa Armatei)
Edificarea Palatului administrativ al orașului Târgoviște (1897)
Casa Greff