Arhitect celebru târgoviștean
Celebrul architect Romano de Simon, născut la Târgoviște la 21 ianuarie 1900, provenea dintr-o familie de italieni stabiliți aici. A urmat cursurile şcolii primare şi secundare în Târgovişte, apoi și-a completat studiile în Italia. S-a întors în orașul natal ca proaspăt absolvent al Academiei di Belle Arti din Parma, iar în 1924 s-a cǎsǎtorit. A predat desenul şi limba italianǎ la Liceul Comercial din Târgovişte, perioadǎ în care a întocmit numeroase proiecte de arhitecturǎ civilǎ, religioasǎ şi sculpturǎ.
„Casele executate dupǎ planurile sale se remarcau prin acuratețea compoziției şi ingeniozitatea formelor arhitecturale, ce par decupate de pe strǎzile Florenței, transportate într-alt loc, pe care-l înnobileazǎ şi-i conferǎ un aer aparte în peisajul urbanistic în care se încadreazǎ” sublinia muzeograful Gloria Gabriela Radu.
Printre casele care au avut planurile întocmite de el s-au numǎrat: Casa Irimescu-Cândeşti – Casa cu zodii, Casa Mihai Bendic- Palatul Copiilor, Casa Balaban – Muzeul Romanței şi altele.
S-a remarcat de asemenea în conceperea unor monumentale biserici (Șotânga, Gura Ocniței) și a unor monumente precum cel închinat eroilor morți în Rǎzboiul pentru Reîntregirea Neamului, din fața fostului Liceu Militar „Nicolae Filipesu” de la Mănăstirea Dealu sau Statuia soldatului de la Podu Rizii. În 1956 a obținut prin concurs o catedrǎ la Institutul de Arhitecturǎ „Ion Mincu” şi s-a mutat în Bucureşti, dar a revenit de nenumărate ori cu studenții săi în excursii documentare la Curtea Domnească din Târgoviște.