Strada Virgil Drăghiceanu

Strada Virgil Drăghiceanu


Pentru a cunoaște istoria locurilor unde trăim dar și pentru simplul motiv de mândrie că suntem târgovișteni,  spunem poveștile străzilor târgoviștene.
 
Continuând astfel, seria Străzile vorbesc, următoarea strada care își va spune povestea numelui este Strada Virgil Drăghiceanu
 
Născut la Târgoviște, în anul 1879, Virgil Drăghiceanu a urmat școala primară de aici, apoi cursurile Universității București, fiind licențiat în litere și filosofie. 
 
A fost bibliotecar al Casei Bisericii, însă activitatea lui Virgil Drăghiceanu s-a concentrat în jurul Comisiunii Monumentelor Istorice și Buletinului acesteia, unde s-a dovedit un harnic cercetǎtor al monumentelor istorice, îndeplinind mai multe funcții: secretar, secretar-director, membru, conservator al colecțiilor sale de artă religioasă. 
 
Vreme de 40 de ani, Virgil Drăghiceanu a rămas atașat de monumentele dâmbovițene, îndreptându-și atenția și scriind, printre multe altele, despre ruina bisericii Sfinții Împărați din Târgovişte, în 1931. A publicat înscripţiile din biserica Sfânta Vineri, iar doi ani mai târziu un valoros studiu despre Catedrala Mitropolitană. 
 
La conferinţa ţinută la Şcoala de Infanterie, în ianuarie 1913, Virgil Drăghiceanu le explica viitorilor ofiţeri că „pentru ca să înţelegi, însă, ceva din trecut, trebui să te dezbraci de personalitatea actuală, să te afunzi cât mai mult în trecut, să judeci şi să simţi potrivit epocii în care te-ai scoborât, pentru ca sa poţi privi subiectul cu obiectivitate”.
 

Să fim mândri că suntem târgovișteni!

Alte sugestii

Arhitect celebru târgoviștean
Prima descriere detaliată a monumentelor Curții Domnești
Ion Heliade-Rădulescu – personalitate marcantă
Monumentul Eroilor Revoluției
Ziua Școlii „Ioan Alexandru Brătescu Voinești”