Moda la Târgoviște în perioada interbelică

Moda la Târgoviște în perioada interbelică


Târgoviştea înfătişa, în perioada interbelică, chiar prin amestecul de statuturi sociale, întru totul moda anilor ‘20, care pentru fiecare locuitor însemna o continuă schimbare. 

Prin rochiile pastelate din catifea grea sau mătase, prin pălăriile mici şi accesoriile sclipitoare care se regăseau în vitrinele magazinelor din centru, moda şi rafinamentul îşi făceau simțită prezența în mica urbe. 

Cu timpul, rochiile s-au scurtat, câteodată purtate chiar cu spatele gol, fiind asortate cu pantofi rotunjiţi, cu baretă, pentru un mers comod. Indiferent de eveniment, nelipsitele şiraguri de mărgele, de aproape un metru, erau potrivite întotdeauna după culoarea ochilor. Atât doamnele, cât şi domnii, alegeau să poarte culori vii în timpul zilei, păstrând culorile mai închise pentru serate sau evenimente nocturne. Smochingul era o apariţie nouă în acea perioadă, însă nu în croiala pe care o cunoaştem astăzi. Din stofă, cu guler şi rever foarte ascuţit, smochingul se asorta cu bastonul, acesta din urmă fiind un accesoriu nelipsit în timpul plimbării, dar şi cu pălăriile de paie, de modă pariziană, toate cu bun gust şi rafinament. 

Plimbările prin oraş, cititul, cumpărăturile, mersul la croitor sau la bărbier, serile dansante, cofetăriile şi cafenelele erau printre puținele posibilități de divertisment ale locuitorilor.

O sărbătoare importantă a Târgoviştei interbelice era Bătaia cu flori, eveniment monden care avea loc la 10 mai, pe atunci Ziua Natională a României. Doamnele şi domnii, îmbrăcaţi elegant, împreună cu odraslele lor, urcau în trăsurile împodobite cu flori şi mergeau pe bulevard, având cu ei coşuri cu flori pe care le aruncau în direcția celorlalți trecători, spre deliciul tuturor. Toate aceste activități cotidiene necesitau anumite ținute, lucru ce a făcut posibilă evoluţia modei, încercând creativitatea croitorilor, nevoiți să ofere târgoviştenilor eleganţă, prospeţime şi naturaleţe. 

Alte sugestii

Arhitect celebru târgoviștean
Prima descriere detaliată a monumentelor Curții Domnești
Ion Heliade-Rădulescu – personalitate marcantă
Monumentul Eroilor Revoluției
Ziua Școlii „Ioan Alexandru Brătescu Voinești”