Vlad Țepeș și Katharina
Vlad Țepeș, fiu al lui Vlad Dracul și nepot al lui Mircea cel Bătrân, cunoscut ca fiind cel mai sângeros domnitor, a finalizat la Târgoviște lucrarea începută de tatăl său – Turnul Chindiei, a întărit cetatea Târgoviștei, a adâncit șanțul din jurul ei și l-a umplut cu apă.
Katharina, fată simplă de o frumusețe nepământeană, fiica starostelui țesătorilor din cetatea Brașovului, a fost crescută la mănăstire, după ce un incendiu îi lăsase pe părinții ei săraci lipiți.
Legenda spune că domnitorul Vlad Țepeș, un mare cuceritor, în vârstă de 24 de ani la acea vreme, s-a îndrăgostit, de la prima întâlnire, în Ajunul Crăciunului din 1455 de Katharina care avea doar 17 ani.
„Când a văzut-o sus, la bastion, Vlad Dracula, care tocmai se afla atunci acolo cu ofiţerii săi, a sărit s-o ajute. Spre uimirea tuturor. Deşi era speriată din cauza grozăviilor pe care le auzise despre celebrul principe, fata a fost impresionată de gestul său. Adevărul a fost că Vlad, la vederea frumoasei tinere cu ochii ei mari şi albaştri şi cozi aurii, foarte lungi şi bogate, a fost lovit de o dragoste atît de năpraznică încît nu a mai luat în considerare sfaturile apropiaţilor săi care îl avertizau despre implicaţiile şi pericolele la care se expune prin această legătură“, a povestit Diana Krausser, expert în istoria medievală.
Domnitorul, care a avut mai multe soții și idile, a fost cucerit definitiv de Katharina, aceasta având să îi fie amantă vreme de 20 de ani.
Moartea lui a însemnat sfârșitul vieții și pentru Katharina. Ajunsă la vârsta de 39 de ani, ea s-a întors la mânăstirea unde copilărise. Legenda spune că nu a mai vorbit niciodată şi că a murit de inimă rea, deşi anul în care a decedat nu este cunoscut. Se pare, însă, că a mai trăit doar doi ani după moartea domnitorului. Ar fi vrut să se sinucidă, dar a împiedicat-o credința.