La pas pe Centrul Vechi

La pas pe Centrul Vechi


Conform observaţiilor arheologice efectuate, zona numită azi Centrul vechi al Târgoviştei a început să fie populată spre sfârşitul secolului al XV-lea. Oraşul vremurilor anterioare se oprea pe linia Primărie – Biserica Târgului. Centrul comercial al oraşului, situat anterior în zona Căii Domneşti, se deplasează în această direcţie odată cu începerea lucrărilor la ansamblul Mitropoliei vechi a Ţării Româneşti. 

La mijlocul secolului XVII, ca urmare a consolidării în această zonă a centrului comercial cu întreaga pulsaţie a vieţii şi activităţii negustoreşti, se construieşte în apropiere biserica Târgului, adică a zonei comerciale. Uliţa care trecea prin faţa bisericii a devenit Uliţa Târgului, fiind principala arteră a comerţului târgoviştean până în contemporaneitate. 

În timp, această zonă a căpătat numele de „Târgul din Lăuntru”, nume păstrat până prin anul 1930, când a dispărut odată cu ultima generaţie care a apucat încă viu acest nume. În secolul al XIX-lea „Târgul din Lăuntru” a cunoscut o permanentă dezvoltare, negustorii înşirându-şi aici mărfurile în tot cursul săptămânii, cu excepţia duminicilor şi a celor 12 praznice de peste an. Documentele amintesc prezenţa prăvăliilor construite pe pivniţe vechi şi a negustorilor de diferite specializări: băcani, bogasieri, braşoveni, cojocari, brutari, rachieri.

Importanţa acestei artere pentru viaţa localităţii este subliniată şi de faptul că, în timp de şapte decenii, a purtat pe rând şapte denumiri:
Str. Libertăţii – la începutul anului 1930
Str. Regele Carol al II-lea – după iunie 1930
Str. 6 Septembrie – din septembrie 1940, după instaurarea regimului antonesciano-legionar
Str. Regele Mihai – după actul de la 23 august 1944
Str. 30 Decembrie – din 1948, data proclamării republicii populare
Str. Eremia Grigorescu – din 1990
Str. Alexandru Ioan Cuza – din 1997 până în prezent. 
 
Străzile pietonale, str. Al. I. Cuza sau str. Negustorilor, fântâna arteziană de paviment, pietonală care ne bucură cu un joc de apă și de lumini dinamic și care, pe timpul verii, poate fi un loc de relaxare atât pentru cei mari cât și pentru cei mici, Piața Revoluției, recent reabilitată și modernizată, cu un mobilier urban deosebit și iluminat exterior încastrat în pavaj, dar și Scuarul Primăriei, un spațiu verde frumos amenajat, încadrat de clădiri cu o arhitectură deosebită, fac din Centrul Vechi o modalitate plăcută de a petrece timpul liber. 

Să fim mândri că suntem târgovișteni!

Alte sugestii

Arhitect celebru târgoviștean
Prima descriere detaliată a monumentelor Curții Domnești
Ion Heliade-Rădulescu – personalitate marcantă
Monumentul Eroilor Revoluției
Ziua Școlii „Ioan Alexandru Brătescu Voinești”