Istoria filmului la Târgoviște
Prima proiecție de film din istorie, cu aparatul Fraților Lumière, avea loc la 28 decembrie 1895, într-o cafenea din Paris. Această invenție, care avea să schimbe radical lumea, s-a bucurat de un succes enorm.
Odată cu începutul secolului XX acest nou spectacol s-a perfecționat atât tehnic cât și artistic, făcând concurență teatrului și concertelor muzicale în ceea ce privește prezența publicului.
Cinematograful a fost introdus la Târgoviște încǎ din 1910 la inițiativa lui Iorgu Lǎzǎrescu în berǎria sa din centrul oraşului.
În iulie 1919 vizionarea filmelor se desfǎşura la Cinema „Central” în zilele de sâmbǎtǎ şi duminicǎ, iar în 1920 Primǎria avea în evidențǎ douǎ sǎli de cinema „Elisée”, care funcționa în sala Lǎzǎrescu şi cinema „Sala de Arme”. În anul urmǎtor se mai înființa un cinematograf la „Café Chantant”, situat în strada Stelea.
Reprezentând o inițiativǎ profitabilǎ, s-au cǎutat permanent soluții pentru a se îmbunǎtǎți condițiile din sǎlile de spectacol.
În anii '80 existau în Târgoviște 3 cinematografe: cinemascop Victoria, cinematograful Popular (Trianon), situate în Centrul Vechi și Cinematograful Independența.
În urma unui amplu proiect de reabilitare și dotare implementat de Primăria Municipiului Târgoviște, ne mândrim astăzi cu existența unui cinematograf modern, situat în centrul orașului – Cinematograf Independența – unde putem viziona filme în condiții bune, de cel mai înalt nivel de clasificare existent astăzi în România și pe cel mai mare ecran de proiecție din țară.