Ionel Fernic - Trubadurul zărilor albastre

Ionel Fernic - Trubadurul zărilor albastre


Nǎscut în „centrul vechi” al cetǎții Târgoviştei, la 29 mai 1901, Ionel Fernic a fost compozitor de muzică ușoară, scriitor, gazetar, aviator și unul dintre primii parașutiști români. 

A urmat cursurile Conservatorului de Artǎ Dramaticǎ din Bucureşti, Şcolii de Ofițeri de Rezervǎ (Infanterie) din Ploieşti şi Şcolii de Pilotaj „Mircea Cantacuzino”, unde şi-a luat brevetul de pilot. 

A jucat pe scena Teatrului Național împreunǎ cu Ion Manolescu, Aristid Demetriad, Mişu Fotino, Sonia Cluceru, G. Baldovin şi Ion Şahighian. S-a consacrat însă muzicii, iar pentru scurtǎ vreme a fost jurnalist la Ploieşti şi director al Şcolii de Paraşutism din Cernǎuți. 

În doar câțiva ani, Ionel Fernic a devenit autorul a peste patru sute de romanțe, tangouri, valsuri, aproape toate piesele sale fiind şi atunci, aşa cum sunt şi astǎzi, şlagǎre „clasice”. 

Dintre cele mai cunoscute menționăm: „La umbra nucului bătrân”, „Îți mai aduci aminte, doamnă?”, „Iubesc femeia” și „Minciuna” (Pe boltă când apare luna). Compozițiile lui au fost cântate de mari artiști ca Ioana Radu sau Gică Petrescu.

Cel ce a fost considerat „trubadurul zǎrilor albastre” îşi pierde viața într-un accident aviatic la 22 iulie 1938 în codrii Bucovinei. 

Să fim mândri că suntem târgovișteni!

Alte sugestii

Arhitect celebru târgoviștean
Prima descriere detaliată a monumentelor Curții Domnești
Ion Heliade-Rădulescu – personalitate marcantă
Monumentul Eroilor Revoluției
Ziua Școlii „Ioan Alexandru Brătescu Voinești”