George Caïr – personalitate politică și culturală

George Caïr – personalitate politică și culturală


Născut la Târgoviște în data de 23 septembrie 1876, George Caïr  a fost poet, prozator dar și om politic. A urmat primii ani de şcoalǎ în oraşul natal, Târgoviște, apoi în București cursurile Liceului „Sf. Sava” și cursurile Facultății de Drept. 

Ulterior, George Caïr se întoarce la Târgoviște, fiind avocat la Tribunalul Dâmbovița, apoi a fost prefect al Județului Dâmbovița, iar cel mai important, în acea perioadă, a luat inițiativa construirii în oraşul Târgovişte a unei sǎli de spectacole „Sala de arme”. 

La inaugurarea sălii, aceasta purta denumirea de "Societatea de arme, gimnastică și dare de semn", practicându-se sporturile de sală, cum ar fi: tirul, scrima și mai ales gimnastica suedeză. De menționat este faptul că, George Caïr a pus la dispoziția acestei săli destinată jocurilor de societate, toate veniturile sale obținute din vânzarea propriilor cărți. 

Posesor al unui talent înnăscut, s-a manifestat în poezie, prozǎ, fabulǎ, epigramǎ, multe din volume având un interes istorico-literar şi documentar. Publicist fiind, a fost prieten apropiat al lui I.L. Caragiale și a făcut parte din comitetul de conducere al Societății Scriitorilor Români. 

La Târgoviște, o stradă îi poartă numele, iar pe Calea Domnească, în apropierea Muzeului de Istorie se păstrează casa pe care o placă de marmură menționează: „în aceasta casă a locuit poetul GEORGE CAÏR, 1876-1924”.

Să fim mândri că suntem târgovișteni!

Alte sugestii

Arhitect celebru târgoviștean
Prima descriere detaliată a monumentelor Curții Domnești
Ion Heliade-Rădulescu – personalitate marcantă
Monumentul Eroilor Revoluției
Ziua Școlii „Ioan Alexandru Brătescu Voinești”