Biserica Kretzulescu

Biserica Kretzulescu


Aproape de ieșirea spre Pucioasa-Moroieni-Sinaia, în vechiul cartier Suseni, se află o frumoasă biserică, reprezentativă în arealul architectural medieval al vechii cetǎți a Ţǎrii Româneşti.

La sfârşitul secolului al XIV–lea şi începutul secolului al XV-lea biserica exista deja, considerându-se a fi chiar o ctitorie a domnitorului Mircea cel Bǎtrân, ridicatǎ pe ruinele unei mai vechi biserici de lemn dispǎrute. 

Deşi nu impresioneazǎ prin proporții, Biserica – Paraclis Arhiepiscopal Kretzulescu prezintǎ un interes particular, prin unele elemente de arhitecturǎ. De plan dreptunghiular, edificiul prezintǎ compartimentarea ritualǎ: pronaos, naos şi altar; latura vesticǎ încheindu-se cu un pridvor.

La intrarea din pronaos în naos, spre finele secolului al XV-lea, a fost montat un portal de piatrǎ sculptat, de facturǎ goticǎ târzie, de tipul celor cu baghete încrucişate, ce pornesc de pe baze spiralate, având în partea superioarǎ o cornişǎ cu motive florale. 

În virtutea unui program mai amplu de consolidare, restaurare şi conservare a edificiilor cultice, inițiat între anii 2001-2005, la Biserica- Paraclis Arhiepiscopal Kretzulescu s-au desfǎşurat ample lucrǎri care pus în valoare monumentul. 

Alte sugestii

Arhitect celebru târgoviștean
Prima descriere detaliată a monumentelor Curții Domnești
Ion Heliade-Rădulescu – personalitate marcantă
Monumentul Eroilor Revoluției
Ziua Școlii „Ioan Alexandru Brătescu Voinești”