Peştera Ialomiţei

Peştera Ialomiţei


Despre

“În fundul văii Ialomiţei, nu departe de primele ei începuturi, sfredelită într-un perete stâncos, înalt de peste 100 m, şi în mijlocul unui defileu sălbatic, umed şi întunecos, străbătut ca o vijelie de valea zgomotoasă, se află cunoscuta şi mult-cercetata Peştera Ialomiţei, una dintre cele mai importante excavaţiuni din Carpaţii Meridionali”. Aşa localiza în anul 1924 peştera Mihai Haret, în cartea sa “Peştera Ialomiţei şi Casa Peştera”. “Situată chiar în centrul geometric al Bucegilor”, mai spune el, “la o mare răspântie de drumuri şi la o altitudine care se ridică treptat de la 1.600 la 2.000 m, regiunea peşterii - prin bogăţia orizonturilor geologice, splendide monumente ale naturii, risipite cu profunzime de o parte şi de alta a văii - prin armonia formelor şi peisajelor sale interesante, precum şi poziţia ei impresionantă, a fost totdeauna obiectul de admiraţie al publicului şi punctul de atracţie al oamenilor de ştiinţă”.

Peştera Ialomiţei este situată în localitatea Moroeni, judetul Dâmboviţa, pe versantul drept al Cheilor Ialomiţei, la o altitudine de 1.660 m, scobită în calcarele jurasice ale Muntelui Bătrâna.

Numele acesteia vine de la râul Ialomiţa, care izvorăşte la 10 km distanţă din circul glaciar numit Obârşia Ialomiţei, situată sub Vârful Găvanele (2.479 m), aflat la 600 m de Vârful Omu şi la o distanţă mai mică de Vârful Ocolit, numit şi Bucura Dumbravă.

Photo Gallery

Video

Alte sugestii

Cheile Tătarului - Parcul Natural Bucegi

Bucegi

Mănăstirea Peştera Ialomiţei

Bucegi

Lacul Bolboci - Parcul Natural Bucegi

Bucegi

Turbăria Lăptici - Parcul Natural Bucegi

Bucegi

Sfinxul - Parcul Natural Bucegi

Bucegi