Scoala de Ofițeri de Cavalerie ''Ferdinand I''

Scoala de Ofițeri de Cavalerie ''Ferdinand I''


Audio Guide


Program

Închis
Vezi programul

Address

Bulevardul Carol I 49, Târgoviște, Romania

Despre

Şcoala de Ofiţeri de Cavalerie, inaugurată ceremonial abia în 1919 în prezenţa regelui Ferdinand I, este una dintre instituţiile reprezentative ale învăţământului militar românesc, care a funcţionat la Târgovişte între 1910 şi 1948. De pe băncile ei vor ieşi o parte din elita cadrelor militare ale ţării, care vor activa în Al Doilea Război Mondial, menţionându-l doar pe viitorul mareşal Ion Antonescu, personalitate controversată din punct de vedere politic dar căruia nu i se pot retrage realele calităţi militare. Ca o dovadă a înaltei ţinute şi a pregătirii excepţionale care se făcea în cadrul acestei instituţii mai amintim şi numele lui Felix Ţopescu, Toma Tudoran, târgoviştean prin adopţie, originar din Iaşi, şi Henri Rang, multipli campioni ai întrecerilor hipice în anii '30 ai secolului trecut din Regatul Unit, Germania, Austria şi Polonia.
Construcţie monumentală, bine proporționată, sobră, cu săli înalte și spațioase, realizată între anii 1907 – 1910, clădirea centrală a Şcolii adăpostea biroul comandantului, sălile de clasă, cazinoul ofițerilor și dormitoarele elevilor. Pe frontispiciul ei va fi inscripționată deviza acestei școli: „OFIȚERUL DE CAVALERIE TREBUIE SĂ FIE CĂLĂREȚ ȘI CAVALER”, deviză care este vizibilă până în prezent. În spatele pavilionului central se situau alte construcții necesare cazărmii: clădirile pentru ostași, infirmeria, bucătăria, sala de mese, baia, spălătoria, patru grajduri a câte 84 de cai fiecare, două manejuri, infirmeria de cai, potcovăria, magazii de furaje. Manejul, având o suprafață de 1000 metri pătrați, dispunea de un acoperiș susținut cu o dantelărie de grinzi, ancore și tiranți metalici. Acesta permitea efectuarea călăriei pe timp nefavorabil. În partea din spate a cazărmii, întinzându-se pe o suprafață de 25 hectare, se afla hipodromul, care dispunea și de o tribună (construită de Societatea Hipică „Târgoviște”, la fel ca și pista de alergări) care permitea spectatorilor să urmărească cursele hipice, săriturile peste obstacole și alte exerciții specifice.
După 1948 spaţiul fostei Şcoli de Cavalerie va rămâne legat de activitatea militară servind drept cazarmă mai multor unităţi militare, până în anul 2003. Destinul avea să îi rezerve un rol esenţial în timpul evenimentelor din 1989, care au dus la sfârşitul regimului totalitar din România.
Conceptul expozițional se rezumă în a reface, în proporție de peste 90% atmosfera de la sfârșitul anilor '80 și a aminti importanta moștenire a vechii Școli de Cavalerie din Târgoviște.

Photo Gallery

Video

Alte sugestii

CASA ROMANȚEI

Muzeu / Turism în Dâmboviţa

Muzeul Național al Poliției Române

Muzeu

Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic

Muzeu

Casa - atelier Gheorghe Petraşcu

Muzeu

Muzeul „Vasile Blendea”

Muzeu