COVID-19. Obligațiile angajatorilor!


Pentru a preveni infectarea angajaților/lucrătorilor cu virusul COVID - 19, angajatorii au obligația de a întocmi un plan de prevenire și protecție compus din măsuri tehnice, igienico-sanitare și organizatorice.

ITM Dâmbovița anunță că acest plan trebuie să fie bazat pe evaluarea riscurilor precum și de a asigura echipamentele individuale de protecție care să îndeplinească cerințele de securitate și sănătate în muncă specifice locului de muncă.

COMUNICAT ITM DÂMBOVIȚA:

Astfel aceștia vor prelucra angajații/lucrătorii asupra principalelor măsuri necesar a fi întreprinse:

-spălarea mânilor cât mai des posibil cu apă și săpun sau dezinfectarea cu un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool;
-utilizarea măștilor de protecție de către persoanele bolnave;
-evitarea contactului cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
-evitarea atingerii nasului, ochilor sau gurii cu mâinile nedezinfectate;
-acoperirea gurii, nasului în caz de tuse sau strănut;
-dezinfectarea periodică a suprafețelor de contact cu soluții pe bază de clor sau alcool.

Totodată, angajatorii trebuie să aibă în vedere dispozițiile legale conform cărora, măsurile privind securitatea, sănătatea și igiena în muncă nu comportă, în nici o situație, obligații financiare pentru angajați/lucrători.

În scopul prevenirii îmbolnăvirilor și recuperării capacității de muncă, asigurații pot beneficia de concediu și indemnizație pentru carantină, conform reglementărilor cuprinse în O.U.G. nr. 158/2005, privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările și completările ulterioare, precum și în Normele de aplicare a prevederilor acesteia, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății și al președintelui CNAS nr. 15/1311/2018, cu modificările și completările ulterioare.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița recomandă publicului să evite deplasările la sediul instituției, care nu sunt obligatorii, și să se limiteze la cele strict necesare. Pentru depunerea documentelor, persoanele fizice și juridice au la dispoziție mijloace de comunicare indicate pe site-ul: www.itmdambovita.ro.

Precizăm că Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița va verifica în continuare, cu responsabilitate, modul în care angajatorii respectă prevederile legale în vigoare, în domeniile de competență.

Similar Suggestions

Programul de 1 iunie
DESTINAȚIA ANULUI 2022 - Suntem în față și așa trebuie să rămânem, până la finish!
Transport local gratuit pentru elevi pe raza Municipiului Târgoviște
Stadiul lucrărilor la Creșa Nr. 2
Târgovişte în topul orașelor din România la secțiunea „City Break”. Votează pentru locul I!