Sânzienele -Sărbătoarea portului românesc


Dates and Hours:
Host:

Piața Tricolorului, Târgoviște, Romania

About

Ziua Universală a Iei este sărbătorită, în fiecare an, pe 24 iunie. Sărbătoarea iei promovează cămașa din pânză cu broderii impresionante, care amintește de lada cu zestre a bunicii. Bluza tradițională românească este celebrată de români odată cu Sânzienele și cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.
Comunitatea „La Blouse Roumaine” a propus, în 2013, ca ia să devină brand de țară. În același an, a organizat pentru prima oară, Ziua Universală a Iei în aceeași zi în care este sărbătoarea de Sânziene. În scurt timp, evenimentul a devenit global, fiind sărbătorit în peste 50 de țări de pe 6 continente.Totul pentru a promova bluza tradițională și obiceiurile românești.
În 2015, primarul din Washington, domnul D.C, Muriel Bowser, a proclamat ziua de 24 iunie drept „Ziua Universală a Iei”, datorită eforturilor comunității românești din capitala Statelor Unite și a Ambasadei României la Washington. În acest fel, bluza românească este recunoscută ca un simbol internațional al culturii române și o sursă de inspirație pentru creatorii de modă din lumea întreagă. Pentru a arăta cât de mult prețuiesc portul românesc, oamenii din  lumea întreagă îmbracă Ia în această zi de sărbătoare, Ziua Internațională a Iei. 

Photos